“Selamat Hari Ulang Tahun Adik, Hanya Roti Yang Bapak Mampu Beli”

Siapa yang tidak teringin untuk diraikan di hari istimewa seperti hari jadi. Ditambah pula berangan untuk dihadiahkan dengan sesuatu yang bernilai. Kalaulah dibuat survey di kalangan kanak kanak, itulah yang mereka impikan.

Namun begitu, tidak semua antara kita berkemampuan untuk menikmati semua itu. Mungkin hari hari hanya sekedar cukup untuk meneruskan kehidupan.

Baru baru ini tular di laman sosial, sekeping foto dengan nota dari seorang ayah buat anaknya yang menyambut hari ulang tahun kelahiran. Foto tersebut telah mendapat perhatian dari warganet yang tersentuh dengan kata kata dari bapa tersebut.

“Selamat Ulang Tahun, Bapak cuma cukup belikan ini. Dimakan Ndok. Kalau ada rezeki, bapak belikan yang mahal ya. Bapak pulang malam, jagakan adik”.

Biarpun hanya beberapa patah perkataan, namun cukup untuk buatkan netizen terharu dengan sikap bapa ini. Yerlah, bapak bapak ni jarang untuk tunjukkan kasih sayang dia, sekali tunjuk tu. memang boleh keluar air mata dibuatnya.

“Beruntung kamu adik. Ada ayah yang masih ingat hari ulang tahun anaknya. Walaupun hanya diluahkan atas secarik kertas dan sebungkus roti, namun itu sudah berkesan sangat seumur hidup” komen Jayclentz.

“Sebungkus roti itu lebih berharga dari apapun. Karena itu dari seorang bapa. Barang apapun yang bapa beri, terasa begitu berharga. Kerana itu satu satunya barang atau makanan yang mampu seorang bapa beli untuk anaknya. Jangan pernah malu dengan pekerjaan bapak ya, asal halal” tambah Alifa Syahira.

“Semangat ye Nder. Semoga sukses. Biar nanti kamu boleh membahagiakan bapak. Papamu sayang sangat sama kamu. Hadiah dari orang tua memang sederhana tapi itu adalah hadiah yang paling berharga dari apa apa pun” ulas G.

“Jadi teringat waktu kecil dulu teringin ada sambutan hari jadi. Disebabkan kekurangan, keluarga hanya mampu beli roti dengan tiga batang lilin. Susun jadi cantik. Momen itu akan diingati sebab ada sambutan hari jadi dan ada kueh” kata Arrazi.

Biarpun hanya sebuku roti dan secankir kertas dengan ucapan hari lahir, ternyata terasa keprihatinan dan kasih sayang seorang bapa itu. Saat ini, hantaran ini telah mendapat lebih 79 ribu tanda suka dan di ulang ciap lebih 9 ribu kali.

Apa pula kisah anda. Kongsikan di ruangan komen.

Kredit Twitter Kgoblongan.Unfaedah

Leave a Reply

Your email address will not be published.