Tak Sengaja Termuntah Di Surau, Tak Sangka Ini Yang Budak Itu Buat

Benarlah kata orang, nak melentur buluh itu biarlah dari rebungnya. Jika kita hendak mendidik itu, haruslah dari kecil. Barulah senang hendak dibentuk.

Begitulah perumpamaan yang sesuai diberikan kepada seorang kanak kanak lelaki ini.

Disebabkan rasa bersal4h kerana telah tidak sengaja termntah di sebuah surau, kanak kanak ini telah melakukan sesuatu yang sangat terpuji.

Dia  telah menulis sepucuk surat, kepada pihak surau meminta maaf kerana telah dengan tidak sengaja mngotorkan surau tersebut.

Bahkan, bukan itu saja. Dia turut mengepilkan wang tunai dari bapanya untuk meringankan beban pihak surau untuk membersihkan kesan mvntahnya itu.

Dalam surat itu, kanak kanak ini memberitahu bahawa dia tidak sihat pda hari berkenaan dan ayahnya pula telah mnghalang kereta lain. Jadi tidak sempat untuk mereka menyucikan naj1s itu.

Berikut isi kandungan surat budak itu;

Assalamualaikum Pak cik. Saya menulis surat ini utk meminta maaf atas kesilapan saya, pada 27/1/23 saya secara tidak sengaja termntah di surau. 

Saya mahu membersihkannya, namun tidak sempat kerana saya perlu ke sekolah dan kereta ayah saya menghalang kereta orang lain. 

Masa itu saya tidak sihat kerana saya keracvnan makanan. Saya berharap pihak surau memaafkan saya. Ini adalah nombor telefon ayah saya jika mempunyai senarang msalah.

Ayah saya sediakan duit ini dengan niat utk meringankan beban pihak surau untuk membersihkan naj1s itu. 

Hebat didikan keluarga kanak kanak ini luah warganet.

Liana Nadia – Bagusnya..ayah & anak sangat bertangungjawab.susah nak jumpa orang mntaliti begini.ada certain Mak tu sampai tempat wuduk pun basuh kenc1ng ber4k anak.punya tak bertanggungjawab & malas nak basuh ke toilet.sampai kadang2 tempat wuduk pun bau hancing

Esa Esabella – sekurang2 dia ada bagitaw dan meminta maaf x sengaja tu kira alhamdulillah

Asye Ila – mengaku kesalahan, mnta maaf, bagi duit utk ringankan beban…. kepada parents adik ni, sya ucapkan tahniah… klau adik ni dh dewasa esok, sumpah adik ni gentleman 👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼

Kredit: Jafri Abu Bakar Mahmoodi, Surau Putra Al Amin Presint 8 via Siakap Keli

Hebat adik ni. Jangan risau dik, rasanya surau tu dah maafkan pun. Moga jadi anak soleh dan insan berjaya besar nanti.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.